Çarşamba, Eylül 27, 2006

Barış Girişimi, çikolata reklamından şikayetçi oldu.

Barış Girişimi, Reklam Özdenetim Kurulu'na başvurarak, "Wanted" markalı ürünün "parça tesirli", "uzun menzilli" gibi ifadelerle yapılan reklamının yayından kaldırılmasını istedi.
Barış Girişimi, ETİ gurubunun "Wanted" markalı ürünün tanıtımı için yaptığı militarist ifadeler içeren reklamın yayından kaldırılması için Reklam Özdenetim Kurulu'na başvurdu.
Çocuklara ve gençlere yönelik reklamda "Wanted" markalı ürünün ambalajından soyundurulmuş bir fotoğraf yer alıyor ve bu fotoğrafta şu militarist ifadeler bulunuyor:

* "Parça tesirli pirinç patlakları"

* "Uzun menzilli karamel"

* "Kamufle edici sütlü çikolata"

Çocukların dikkatini militarist tanımlarla çelmek doğru değil

Barış Girişimi kurula gönderdiği başvuru yazısında, "Çocuk ve genç tüketicinin dikkatini şiddet ve savaş çağrıştıran tanımlarla çelmenin doğru olmadığını düşünüyoruz" diyor.

"Savaş, şiddet, silah çağrıştıran ve militarist bir dile gönderme yapan bu terimler, reklamın yaratıcılarının dikkat çekici bir hoşluk olsun diye kaleme aldığı ifadeler olabilir. Oysa yanı başımızda her gün insanların öldüğü, silahların bir an bile susmadığı şiddet dolu bir dünyada, şiddetten arınmış bir dile her zamankinden daha çok ihtiyacımız var."

Kaynak: Medyatava

Siz ne düşünüyorsunuz reklamlardan - özellikle çocuklar ve gençleri hedef alan reklamlardan - şiddet içeren tüm kelimeler çıkarılmalı mı?


5 Comments:

Blogger Çağlayan İbiş said...

Gönül isterdi ki, bu ülke çocukları ve gençleri siyah paltolu, eli silahlı adamların rol kestiği dizilerden ve bu tarz reklamlardan etkilenmesinler.

Gönül isterdi ki, yasak koyan sivil toplum örgütleri ve kurumlar olmasın. Ama ne yazık ki çocuklar etkileniyor ve yurdumun bütün kurumları yasaklarla dolu. Biz de biraz olsun bu konuda hassasiyet göstermemiz gerekiyor sanırım. İşlerimizde daha farklı yollardan da gidebiliriz.. Ben bu durumu dikenli bir yola benzetiyorum. Düz yolda yürümek varken neden dikenli yolda yürüyeyim. O dikenli yolda elinde bir sürü yasakla bekleyen insan yolumu kesecek ve bir sürü emek harcadığım işimi bir cümleyle silip atacak. Ama diğer yolda ise bir problem olmadan rahatça ilerleyeceğim.

27 Eylül, 2006 15:57  
Blogger Ahu Serap Tursun said...

Elbette şiddet içeren tüm kelimeler yasaklanmalı. Savaş ve kavramlarını, doğal hayatın bir parçası olarak benimsememeli çocuk. Bu tarz reklamların, kutlamalarda havaya ateş açan zihniyetten hiç bir farkı bulunmamaktadır.

27 Eylül, 2006 16:10  
Blogger Murat Kaya said...

Ben anlayamadım o reklamların esprisini. "Wanted" deyince aklıma Western kültüründen başka bir şey gelmiyor benim ve Western filmlerinin hiçbirinde "parça tesirli bomba", "uzun menzilli silah", "kamuflaj" gibi "militarist" tabirlere rastlamadım.

Peki Western bir anlatımı olsaydı Wanted'ın... Acaba yine iletişimde kullandığı dil yasaklanır mıydı? Benim aklıma da bu geldi.

(Wanted ve çikolata ilişkisine hiç girmeden çıktım bu postanın içinden.) :)

28 Eylül, 2006 00:36  
Blogger Ahu Serap Tursun said...

Televizyonlarda çok popüler bir dizi var. DIGITURK'te DiziMAX kanalında yayınlanıyor. Adı ''Wanted''. Orada da CIA ve FBI bağlantılı özel bir birim var. O diziden de etkilenmiş olabilirler. Çok şiddet içeren bir dizi. Günümüzde geçiyor.

28 Eylül, 2006 11:08  
Blogger Ahu Serap Tursun said...

Televizyonlarda çok popüler bir dizi var. DIGITURK'te DiziMAX kanalında yayınlanıyor. Adı ''Wanted''. Orada da CIA ve FBI bağlantılı özel bir birim var. O diziden de etkilenmiş olabilirler. Çok şiddet içeren bir dizi. Günümüzde geçiyor.

28 Eylül, 2006 11:10  

Yorum Gönder

<< Home