Cuma, Kasım 18, 2005

Tüm bunlar ne demek oluyor ha?

Bazı sözcükler/sözcük grupları o kadar sık kullanılıyor ki artık hiçbir şey ifade etmiyorlarmış gibi geliyor bana. En küçük işletmeden, büyük şirketlere kadar sanki herkes aynı sözcükler üzerinde dönüp duruyor. Yoksa sadece bana mı öyle geliyor? Hemen aklıma gelen bir kaç örneği yazıvereyim :

Kalite: Herkes için ön planda olan şey. Kimse kalitesinden ödün vermiyor, vermedeğini söylüyor. Herkes farkını kalitesiyle anlatmaya çalışıyor ya da vizyon ve misyonunda mutlaka Kaliteden ödün vermeyen... diye başlayan cümlelere yer veriyor.

Vizyon-Misyon: Muhteşem ikili gibi birşey. Tencere ile kapak, Edi ile Büdü... Siyam ikizleri. Onları ayımak mümkün değil. Yok mu birilerinin onlar yerine kullanabileceği başka bir şey?

Müşteri memnuniyeti: Bizim için önce müşteri memnuniyeti... E onlar için de öyle. Bunlar da aynı şeyi söylüyor. Herkes aynı şeyi söylüyor.

Üstün teknoloji: Maşallah her şeyimiz üstün teknonoljiyle üretiliyor. Arada üstün Alman teknolojisi, üstün Japon teknolojisi de var tabii...

Fark: En başa bela olanı bu. İstediğin herhangi bir sözcğün önüne getir hemen farklı olsun. Farklı tasarım, farklı dünya, farkını kat, farkı hisset, farkı yaşa.... Fark yerine kullanabileceğimiz daha farklı bir sözcük yok mu?

Profesyonel çözüm: Artık bizim bakkal bile profesyonel çözümler sunabildiğini söylüyor.

Uzman kadro: Ben artık bunu bisiklet kadrosu üreten bir firma adı gibi algılıyorum.

Haa bir de Yaz aylarında çıkan bir sürü reklam kampanya ve fırsat bizi serinletirken, kış aylarında çıkanlar içimizi ısıtıyor.

Bilemiyorum bu durumdan siz de rahatsız mısınız ama bana artık hepsi boş laf gibi gelmeye başladı.

3 Comments:

Blogger Murat Kaya said...

Haklısınız sevgili Önder Öncel. Çünkü Havalı laflar(!) burada saydıklarınız. "Sorunsal" kelimesi nezdinde de sarf ettiği her kelimenin ardına "-sal" eki getirip, "entellektüel kelamlar" ettiğini sananlardan dem vuralım mı? Kalite kelimesine razı olabilirim belki ancak "kalitesel"e asla! Siz?

Kelimelerin yetersizliğinde, bunları "atlastan tayyare" sözler hanesine yazıp, O yâre de selam edelim. En sevdiğimiz güne, 'yarın'a bakalım.

Polyanna dünyanın en yaşlı kadını olana kadar... Devam.

18 Kasım, 2005 21:14  
Blogger Haluk Mesci said...

Çözüm ortağı klişesini unutmuşsunuz !! Hem sonra 'uluslararası standart' var, 'dünya markası' var.

19 Kasım, 2005 00:46  
Blogger Murat Kaya said...

"Kalitenin Adresi".

19 Kasım, 2005 02:46  

Yorum Gönder

<< Home