Perşembe, Ağustos 11, 2005

Staj yapma, yaptırma; yapılmasına alet olma !

Reklam Yazıları forumunda, '3 yıl deneyim' açmazına çare olarak önerilen 'staj yap' mesajına şu cevabı yazdım :
--------------

Staj yapma ! Ucuz, hatta bedava çalıştırmanın, anayasaya ve insan haklarına aykırı 'angarya' yaptırmanın yeni adı, staj.

Gerçek ve dürüst 'staj' üniversitenin 4. sınıf bilemedin 3. sınıf öğrencilerine, bir mesleğin nasıl işlediğini gerçek ortamda göstermeyi, biraz da öğrendiklerini sınamayı amaçlamalıdır. Mezun olmuş birine 'staj' önermek ayıptır, günahtır. Bari adına deneme densin ama onun da süresi yasaların izin verdiği kadar olsun, koşullar yasanın emrettiklerine uygun olsun.

Bir konuya dikkat : 3 veya kaçsa, yıl deneyim arayan ilanlar, belli ki deneyimli birinin yapabileceği bir pozisyona insan arıyor. İşe girmek için şart diye öne sürmüyor. Bu kadar değilse bile, bir deneyimin varsa, buna uygun başvurular yapmaya imanla devam et ve belki küçük ama saygın yerlerde çalışarak kendini müthiş hazırla. Oku, yaz, çiz, düşün, tartış... İsim yap. Portfolyo yap. Hırs yapma. Mutsuzluk yapma. Bir süre dişini sık. Olgunlaşmayı çeşitli kaynaklardan beslenerek sindir.

Eskilerin bir lafı var. Biraz gaddar gibi gelebilir ama, söylenmeli. Tekkeyi bekleyen çorbayı içer.

Genç kuşaklara şans vermekte hasis davranılıyor ama genç kuşaklar da çoğu zaman 'cin olmadan adam çarpma' histerisi sergiliyor.

Herkes kötü olamaz. İyiler var ve olmaya devam edecekler. İyi niyet, iyi düşünce sürdürülmeli. Bunun için örgütlenmeli. Toplu moral elbirliğiyle yükseltilmeli. Husumet, negatif elektrik herkesi çarpıyor, hasta ediyor. Yazık.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home