Pazartesi, Kasım 07, 2005

"Herşey" aslında "hiçbir şey" mi?

Feyza Hepçilingirler’in Yıldızların Suya Döküldüğü Türkçe Günlükleri kitabından bir alıntı:

Yazının başlığı “Herşey mi, Her Şey mi?”...


"..........

AKP’nin “herşey”i de bıktırdı beni. “Mustafa Hakkında Herşey” filminin yönetmeni Çağan Irmak bile, “Her şey, biliyorsunuz, bitişik yazılmayan bir kelime, ayrı yazılır. Biz bir deformasyonu işaret etmek için bitişik yazdık.” dedi bir televizyon programında. “Her şey”, bir kelime değil, iki kelime. O yüzden ayrı yazılıyor zaten. Ayrıca bu iki sözcüğün, “deformasyon”u işaret etmek için, bile isteye yanlış yazıldığı açıklaması hiç inandırıcı gelmedi bana; ama Çağan Irmak’ın, eleştirileri dikkate alması, yanlışa açıklama getirmeye çalışması, yine de takdir edilesi bir davranış. Çağan Irmak’ın gösterdiği bu duyarlılığı, R. Tayyip Erdoğan’dan beklemeye hakkımız yok mu?

........

“Göz belleği” diye bir şey var. Yalnızca seçim süresince, binlerce kez gördükleri bu yazımın yanlış olduğunu, doğrusunun “her şey” biçiminde iki ayrı sözcük olması gerektiğini nasıl öğreteceğiz çocuklara? Herkesin beynine tek sözcük, tek kavrammış gibi kazındı o yazım. Türkçe’ye yapılmış bir ihanet değil mi bu? Hele, dilde “önemsiz” diye göz ardı edilebilecek hiçbir şeyin bulunmadığını biliyorsak.

“Her şey”, “her” diye sıralanan “şey”lerin tümüdür. “Herşey” nedir? Öyle bir “şey” yok. Öyleyse “Herşey Türkiye için” derken, olmayan bir şeyi mi vaat ediyor AKP?

........."

Ne dersiniz, yoksa “herşey” yazanlar, aslında hiçbir şey vaat etmiyorlar mı?

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home