Pazar, Kasım 06, 2005

Daha neler! Neler?

Ahmet mesleğine kaldığı yerden devam etmek isteyen bir reklamcı. Sizin için adını Ayşe de yapabiliriz, sorun değil. Ajansın biriyle görüşme yapıyor, sonuç olumlu. Önüne bir sözleşme koyuyorlar. “Vaaay!” diye geçiriyor Ayşe içinden. “Anlaşılan ciddi bir kuruluş burası. Benim de işime gelir.”

Sırf ‘usuldendir’ diye sözleşmenin maddelerine göz gezdiriyor Ayşe ve bazı usüllerin ne kadar yararlı olduğunu oracıkta anlayıveriyor.

Sözleşme maddelerinden biri Ayşe’den, sözleşme imzalamak üzere olduğu kuruluştan şu ya da bu nedenle ayrıldığı takdirde, ayrılma tarihinden sonraki 18 ay boyunca aynı sektörde hizmet veren başka bir kuruluşta çalışmayacağına dair söz vermesini istiyor. (Söz vermek de hafif oldu.)

Ayşe sözleşmeyi imzalamıyor. Önerilen teklifi de reddediyor. Gerekçe olarak da son 18 ay içinde aynı sektörde hizmet veren başka bir kuruluşta çalışmış olmayı gösteriyor. İş ilanında aranan nitelikler arasında ‘Geçtiğimiz 18 ay boyunca aynı sektörde hizmet veren başka bir kuruluşta çalışmamış olmak.’ gibi bir madde yer almadığı ve zamanını boşa harcadıkları için de söyleniyor görüşme yaptığı kişiye.

Bazı ajanslar sözleşmelerine bu maddeleri yerleştirmeye çalışıyorlarmış. Duydunuz mu? Hikayenin kalan kısmı benim gönlümden geçen. Sizin gönlünüzden, aklınızdan ne geçiyor?

2 Comments:

Blogger Haluk Mesci said...

Bildiği kadarıyla, bu tür maddelerin hukuki geçerliliği olmuyor. Yani kimse kimseyi bir sektörde çalışmaktan, hayatını kazanmaktan alıkoyamıyor. Bu doğrultuda sözleşme imzalansa bile geçerli olmuyor çünkü yasalara aykırı maddeleri yasa tanımıyor. En iyisi bir hukukçuya sormak.

06 Kasım, 2005 22:20  
Blogger Murat Kaya said...

Böyle bir tehdit unsurunu yalnız ilaç firmaları uyguluyor sanıyordum. Hatta bir arkadaşım işten ayrılıp başka bir sektöre geçmesine rağmen peşini bırakmadılar. En son gördüğümde davası devam etmekteydi.

06 Kasım, 2005 23:46  

Yorum Gönder

<< Home