Çarşamba, Ekim 05, 2005

İyi halt !


Efendim, bir çoğumuzun farkında olduğunu sandığım, benim de kıyısından taraf olduğum bir Türkçe harf krizidir gidiyor Reklam Yazıları forumunda. (Mac üzerinden yazanların Türkçe harfleri okunamıyormuş ! Bilgisayarlarına biraz daha hakim olabilse arkadaşlarımız, harf meselesinin çözümü tabii var ama kimse şuradan şuraya gayret göstermiyor galiba.) Önerilen şeylerin başında, 'Canım Türkçe harf kullanmayalım' geliyor ! Bir kişi de Sabancı Üniversitesinin bir hizmetinden söz etmiş... Hizmet, gittim baktım, koskoca Sabancı Üniversitesi eliyle sunulan 'Türkçe harfleri temizleme' programı !!!!! (Hepinizden çok çok özür dileyerek, böyle herkese açık bir alanda, kocaman bir 'Oha' demek istiyorum. Affedin ama, 'Oha !')

Sabancı Üniversitesi gibi bir kurumun, 'Ne yaparız da herkesin Türkçe harfleri bilgisayar standarı olarak görmesini sağlarız ?' diye yaratıcı düşünecek yerde, 'Türkçe harfleri temizleme (!)' programcığı yazmasını ve bu programa böyle bir isim vermesini affedemeyiz. Türkçe harfler pis mi ? Mikroplu mu ? Temizlemekle yetinmeseydiniz, dezenfekte etseydiniz bari metinler ! Birileri kalkıp, 'Kurumu bağlamaz, IT bölümünden birilerinin işgüzarlığı' demeye çalışabilir. Bu da kabul edilemez. Kurumu temsil eden bir web sitesinde yer alan şeyler, altında veya üstünde kimin imzası-logosu varsa onu pek güzel bağlar. 'Canım, kurumu bağlamaz, kapıdaki bekçi veya temizlik görevlisi işlemiş cinayeti' demekten ne farkı kalır yoksa... Gerçi Türkçe harfleri temizlenmiş (!) metni alan taraf da başka bir hizmet programcığını çalıştırıp Türkçe harfleri 'büyük ölçüde' görülür kılabiliyormuş ama, bence 'Türkçe harfleri temizleme' etiketini affettirmiyor. Hem 'büyük ölçüde' ne demek, ben size söyleyeyim : Tahminime göre, ğ ve ş dışındaki çengelli-noktalı harfler, başka alfabelerde bulunduklarından, orijinal metindeki harfleri karşılıyor.

Türkçe harflerin reklamlarda da yaratıcılık-gençlik kisvesi altında temizlendiğini (!) düşünürsek, bu hastalık epidemik olmaktan çıkıp ülke çapında bir salgın haline geliyor belki de.

Ne günlere kaldık. Çıkartın sesinizi ne olur ya !!


Not : Sabancı Üniversitesinin hizmet adresi http://www.hlst.sabanciuniv.edu/TL/

2 Comments:

Blogger Erçin Sadıkoğlu said...

Madem bu kadar büyük bir sorun, atalım alfabemizden rahatsızlık veren harflerimizi olsun bitsin!!! Ne diye uğraşıyoruz ki?

05 Ekim, 2005 11:38  
Blogger Önder Öncel said...

İnsanlarda dil bilinci diye birşey yok ki. Dilimizle ilgili şeylerin neden tartışılıp durduğuna anlam veremeyen bir sürü insan var benim etrafımda. İnsan kendisine ait olan şeyleri bu kadar mı az sahiplenir? Sırf daha pratik, artistik diye nasıl olur da " e kullanmayıverelim canım biz de Türkçe karakter, sorun çıkmasın" diyebilir?

Şimdiye kadar küçük gibi gözüken şeylerin üzerinde yeterince durulmadığı için bu noktadıyız zaten. Bir toplumun dilini kaybetmesinin her şeyini kaybetmisi demek olduğunu biliyor muyuz? Bunu bir tehlike olarak bile algılamıyoruz.


Göremediğimiz bir şey var. Dil, kültür, böyle böyle unutturulur, yozlaşır. Bu önemli, çok önemli detaylar herkese önemsiz meseleler diye yutturulur. Yutanların da boğazında kalır mı bilmem ama
benim dilim Türkçe, Turkce değil bunu bilir bunun söylerim.

06 Ekim, 2005 14:12  

Yorum Gönder

<< Home