Çarşamba, Haziran 29, 2005

Ceylan Pojon : 'Neden kimse yazmıyor ?'

Ceylan Pojon üşenmemiş, griple boğuşken bana özel mesaj gönderip sormuş : 'Neden kimse yazmıyor ?' Ona yazdığım cevabı, azıcık elden geçirerek, sizler için Ortak Defter'e giriyorum. Ve belki birileri görüş ekler diye de için için umutlanıyorum :

Galiba basit bir iki nedeni var yazmamalarının. Bir kere, reklam yazarları, biri onlara yazı ısmarlamadan, önlerine bir brif koymadan yani başlarında bir müşteri ve müşteri temsilcisi olmadan, yazma alışkanlığına sahip değil !

Acı ama, böyle, sanıyorum. Biraz araştırsak herhalde göreceğiz ki, yazanlar, zaten kendileri için de yazı yazanlar. Şiir, öykü, makale, senaryo, roman, belki kendileri için günlük filan yazıyorlar.

İki, reklamdakinin tersine, Ortak Defter'de anonim kalamıyorlar. Her yazıları imzalı, meslekten insanların gözü önünde. Anonim kalmak, birileri kalkıp 'kötü' derse korkusuna karşı zırh. Aslında anonim kalmak bir yandan işlerine gelirken diğer yandan tersini de özlüyorlar gizliden gizliye. Her insan gibi, beğenilmek, sırtı sıvazlanmak istiyorlar çünkü. Anonimlikten çıkmaya, ancak bir ödül aldıkları anons edilince razı oluyorlar.

Diyebilirsiniz ki, başka yazılı tartışma ortamlarında daha sakınmadan yazıvermiyorlar mı ? Bazıları yazıvermiyorlar işte.

Vurulacak tuşunuz çok olsun.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home