Cuma, Şubat 18, 2005

İMECE

Burada biz bize olduğumuza göre, birbirimizin halinden iyi anlarız diye düşünüyorum. Hani Nasrettin Hoca, damdan düşünce doktor çağıralım mı diye soranlara ‘bana damdan düşen birini getirin' demiş ya...

Ortak Defter'dekilere bir imece teklifim var. Hepimiz ucundan tutarsak, işin sonunda aradığımızı şıp diye bulacağımız, çok kullanışlı, benzersiz bir kaynağa sahip olabiliriz.

Tamamen işimizle ilgili, yaşam pratiğine dair bir konu bu.

Örnegin "para” kelimesi üzerinde çalışıyorsunuz. Deyimleri, atasözlerini karıştırıyorsunuz, sözlükleri tarıyorsunuz. İçinde “para” kelimesi geçen deyimleri/atasözlerini arıyorsunuz. Ama deyimler/atasözleri sözlüklerinde veya normal sözlüklerde alfabetik sistemle sadece "para” kelimesiyle başlayanlar bulunabiliyor. Oysa içinde demir kelimesi geçen her şeye göz atmak istiyorsunuz. Sözlükte “para” maddesine baktığınızda “para basmak”tan “parayı veren düdüğü çalar”a kadar pek çok şey var. Ama “cebi para görmek” deyimi yok! “Cebi para görmek”, “cep” maddesinde yer alıyor. Tüm deyimlerin/atasözlerinin bu şekilde tasnif edilmiş, bir arada yer aldığı bir kaynak yok bildiğim kadarıyla. (Ama varsa hemen öğrenmek isterim!)

Elbirliğiyle böyle bir kaynak oluştursak... Artık dijital ortamlarda verileri tasnif etmek daha pratik. Mesela internetten -tabii doğru düzgün kaynaklardan ve belli bir sistematik içinde- kopyalayıp yapıştırsak... Ya da bir havuz oluşturup, deyimleri/atasözlerini denk geldikçe yerli yerine koysak... Yöntemini, altyapı gerekliliklerini bilmiyorum, yüksek sesle düşünüyorum sadece!

Ha, bu arada ismi de "ortak kitap" olsa... “Ortak deftere", ortak kitap:)

Ne dersiniz?

4 Comments:

Blogger Haluk Mesci said...

Nokta Çelik'in tarif ettiği ihtiyaç için kaynaklar arasında pekala yer alabilecek ilginç bir yer, Aykırı Sözler Derleme Sözlüğü.

Adres :

http://www.kendiyayini.net/derleme/

21 Şubat, 2005 15:09  
Blogger Nokta Çelik said...

Aykırı Sözler Derleme Sözlüğü güzel. Ancak o da diğer sözlükler gibi, alfabetik:( Aradığınız kelime, cümlenin başındaysa işiniz kolay.

22 Şubat, 2005 16:05  
Blogger Doğan Yarıcı said...

Sanırım yanılıyorsunuz. Ana sayfada bir arama motoru var, içinde para sözcüğü geçen bütün cümleleri gösteriyor.

23 Şubat, 2005 10:21  
Blogger Nokta Çelik said...

Evet, siz söyleyince buldum. Teşekkürler!

23 Şubat, 2005 10:39  

Yorum Gönder

<< Home