Cuma, Şubat 18, 2011

Sonraki istasyon son durak...

İstanbul'un en yeni ve gözde ulaşım aracı olan metrobüslerin içinde bilgi vermek amacıyla kullanılan sesli uyarı sistemindeki bir detay dikkatimi çekti. Adındaki "metro" ibaresinin etkisinde kalarak olsa gerek, kayıtta sürekli "bir sonraki istasyon -şurası-" gibi bir tanımlama yapılıyor. Oysa adı ne olursa olsun, bu bildiğimiz otobüs. Sadece tercihli yolda ilerliyor. Ve benim bildiğim otobüsler istasyonlarda değil duraklarda durur. Nitekim son durağa (Zincirlikuyu'ya) geldiğinde konuşan ablamız da gerçeği kabullenip "sayın yolcularımız, bu durak hattımızın bu istikametteki son durağıdır." diyor. Yani metrobüs yol boyunca istasyonlardan geçip sonunda aslına rücu ederek durakta duruyor.

(Olsun, yine de en azından Hollywood'da yapılan "Final Destination 3"-Son Durak 3- gibi kendi içinde tuhaf bir paradoks taşımıyor bu... Hem son durak hem de üç tane var... Biz daha iyiyiz...)

2 Comments:

Blogger Yağız Gönüler said...

Ne zamandır aklımdaydı bu konuda hakkında "en azından bir tweet" girmek. "Zincirlikuyu, bu yöndeki son istasyondur" gibi bir söylem vardı yanılmıyorsam. Pek duygu yüklü.

22 Şubat, 2011 10:42  
Blogger Nokta Çelik said...

Metrobüslerdeki durak anonslarının Türkçesi de felaket bu arada. Sanki yüzlerce durak var ve duraklara sürekli yenileri eklendiği için sık sık anonsların yenilenmesi gerekiyormuş gibi dijital üretmişler sesi. Oysa duru bir ses, temiz bir Türkçeyle adam gibi seslendirme yapılabilirdi ve her otobüse yine dijital olarak aktarılabilirdi. Sanki yabancı ülkeden gelmiş de Türkçeyi yeni öğrenen birinin, semt isimlerini "parçalama"sını dinliyoruz sabah akşam. Üstelik günden güne düzelme de olmuyor... Vurgular yanlış hecelerde, Yenibosna oluyor yeNİBOSna. Bazen anons yanlış yerden başlıyor, gelecek istasyon oluyor ELCEK istasyon. Metrobüsü hayatımıza sokanlara tüm şeritleri alt üst edip E5 trafiğini daha da berbat ettikleri, kısa vadeli düşündükleri, hazır tercihli yol yapılmışken, ray döşeyip tren/tramvay koymadıkları için ayrıca kızgınım.

23 Şubat, 2011 00:10  

Yorum Gönder

<< Home