Pazartesi, Şubat 13, 2006

Reklam yazarı ve diploması

Reklam yazarının daha iyi bir reklam yazarı olması için hangi hangi fakülteden, hangi bölümden diploması olması gerekir?

Bu soruyu uzun zamandır etrafımdaki yazarlara bakıp cevaplamaya çalışıyorum. Bulabildiğim yanıt hangi okuldan mezun olması üzerine değil ama hangi okuldan mezun olmaması üzerine oldu: Ben, yetkili konumda olsam sanırım iletişim fakültesinden mezun adaylar üzerinde ya da en azından onları üniversite mezunu olarak nitelendirmek üzerinde iki defa düşünürdüm. Bu ülkedeki en iyi iki üç iletişim fakültesindeki eğitimi görüp inceleyen biri olarak teknik konulara çok yüzeysel şekilde değinen, teorik olarak belli bir görüş açısına sıkışmış, uzmanlalığın yakınından geçemeyen, sosyal bilimler formasyonu zayıf bir müfredatla karşılaştım. Dolayısıyla kendisi özel çaba göstermemiş mezunların da hep bu seviyede kaldığını gördüm.

Bu doğrultuda lisans eğitimini baflka bir sosyal bilim üzerinde yapmış kişilerin bilgi birikimi bak›m›ndan reklam yazarlığına daha yatkın olabilecekleri sonucunu çıkardım. Naçizane görüşüm budur yani...

(P.s. Bendeniz neredeyse hiç derse gitmeden Marmara Üniv. İletişim Fakültesi’nden mezun oldum.)

1 Comments:

Blogger Nokta Çelik said...

Okuduğunuz okuldan mutsuz olduğunuz için şu an ne desek boş diye düşünüyorum. Ama iki satır yazmadan da geçemedim. Üniversite eğitiminin orta eğitimden farkı, kafalarımızın içine bilgileri zorla da olsa sokmaya çalışan öğretmenlerin yerini, kaynakları önümüze açan, isteyenin daha çok yararlanabileceği bilgi-birikimini öğrencilere sunan öğretim görevlileri alır. Üniversitede kimse kimseye bir şey öğretmeye çalışmaz, öğrenmek isteyen edinir. Uzmanlığa gelince, onun ismi zaten lisans değil yüksek lisans, doktora vs oluyor.

Çıkardığınız sonuca kısmen katılıyorum. Özel çaba gösterip kendini geliştirmeyen felsefe, arkeoloji, sosyoloji mezunları da aynı seviyede kalıyor, sözünü ettiğiniz durum sadece iletişim mezunları için geçerli değil.

Son olarak iletişim okumanın, reklam yazarlığı için diğer sosyal bilimlerden daha iyi olduğunu düşünüyorum.

14 Şubat, 2006 10:02  

Yorum Gönder

<< Home