Salı, Ocak 31, 2006

Fıkra...

Peki bir fıkra da benden...

Reklam yazarının biri bir gün hazırladığı acil ilanın onayını almak için müşteriye gitmiş. Müşteri şöyle bir bakmış, iyi de, demiş, sen niye geldin, patronun nerede? Yazar sinirlenmiş, şu an kimin sunduğu değil, ilana onay verip vermeyeceğiniz önemli, demiş. Müşterinin verdiği cevap, bizim köyde yapılan reklamcılık mesleğinin en iyi tanımı olmuş; iyi de beni ilanın nasıl olduğu değil, kaç paraya yayınlanacağı ilgilendiriyor.

1 Comments:

Blogger Murat Kaya said...

Otogardaki firmaların tabelaları gibi alt alta, üst üste ajanslar dizilmiştir. Reklam Sanayi Sitesidir burası. Reklamveren, gelir buradan tabelasını beğendiği yerlere girer-bakar-pazarlık yapar-çıkar. Kredi kartına taksit yapan ajanslar tercih sebebidir. Aslına bakılırsa hepsi yapar, yapmasına yapar da taksit miktarları farklılık gösterir.

Gerilla Reklam, Kaptı Kaçtı Reklam, Hissiyat Reklam, Amalgam Reklam, Hüsnü Abi Reklam, Ulvi’nin Ajansı, Hakan Kooperatif Workshop (bazıları burayı Work markasının satış noktası zanneder ama gelene vaziyeti açıklaması fazla vakit almaz), Sıfırcı Kazım (En çok Kazım abinin tabelası dikkat çeker – adı üstünde, sıfır komisyon), El-Bebek, Ebu-Reklam (Arap görünümlü, tamamı yerli sermaye ile kurulmuş bir ajans, nam-ı diğer Arabesk Ajans), Dubai Kusai (Sanayi sitemizin gururu, yabancı ortaklı tek ajans – Arap ve Kore kökenli bir ajanstır kendileri) tabelaları dizilidir yan yanyana, üst üste.

Reklamveren, buradan aldığı işleri Reklamveren Kamil Hastanesinde tetkik ettirir önce. Zira bu simsarlar fena aldatır adamı. Reklam Hastaları üzerinde bir kez denenir bu reklamlar. Eğer hastanın durumunda bir değişme olmuyorsa, kıtırpiyözdür o çalışmalar. Aman diyelim, hastanın durumu ciddileşirse, ufff süperdir işte bunlar. Ucuza kapattıysan, bir de 12 takside böldürdüysen, sütununu beş liraya, santimini iki kuruşa, saniyesini de beleşe aldıysan, usta sen büyük reklamverensin.
Ver de görsün elalem. Çatlasın rakiplerin. Bir de “benim patronum, müşterimdir” lafını ağzına sakız yaparsan... Oğlum sen, uluslararası anlamda büyük reklamverensin valla.

İyi oldu bu Reklam Sanayi Sitesinin açılması valla. Diyorum size, istihdama katkı, ekonomiye katkı, KDV* de kalktı, sektörü canlandırdı. Ohhh, suyundan da koy.
Ama dikkat et, "Reklamveren ağaç taşlanır".

* Kreatif Direktör Vergisi (b.n**.)
** Benim Notum.

01 Şubat, 2006 13:19  

Yorum Gönder

<< Home