Perşembe, Ekim 12, 2006

Nobel goes to...

Orhan Pamuk Nobel'i aldı.

Üstelik Fransa'nın senatodan geçirdiği
'soykırımı inkar yasası' ile aynı günde!

Ne düşünüyorsunuz?

2 Comments:

Blogger Ahu Serap Tursun said...

Fransa’nın sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasayı kabulü ile İsveç’te Orhan Pamuk’a Nobel Edebiyat ödülü verilmesi büyük bir çelişkidir. Fransız Meclisi’nin dün kabul ettiği karar düşünce özgürlüğüne karşı bir harekettir. Bir Avrupa ülkesi, insanları farklı düşünceleri yüzünden hapis cezasıyla korkuturken, diğer bir Avrupa ülkesi farklı düşüncesini ifade eden birini Nobel Edebiyat ödülüyle onurlandırıyor. Tamamen siyasi kaygılarla yapılan bu uygulama, Fransa'nın kendi tarihine yazdığı bir ayıp olarak yer alacaktır.

13 Ekim, 2006 13:35  
Blogger Çağlayan İbiş said...

Dün akşam Kanal D'de bu konu tartışılıyordu. Orhan Pamuk karşıtı olanlar da vardı, olmayanlar da. Ama herkesin karşı olduğu nokta: Fransa'nın bu yasayı geçirmesiydi tabii ki.

Avrupa'nın AB'ye girmek isteyen ülkelerin düşünce özgürlüğüne gösterdiği saygıya bu kadar önem verirken kendi içlerinde buna değer bile vermemeleri aslında şaşılacak bir durum değil. Neden? Her insan gibi ülkeler de ilk önce kendi çıkarlarını düşünür. Fransız politikacılar da bunu yapıyorlar. Ama benim aklıma gelen başka bir soru var: Türkiye siyası manevralar konusunda neden bu kadar geride? Yani protesto etmek için Fransa ile ticari ilişkileri bitirmek veya aza indirmek iyi bir çözüm mü?

Siyasilerin dış politika konusnda bu kadar aciz kalması ilginç bir durum gibi gözükse de Fransa'nın, Türkiye'nin "ticari ilişkilerimizi gözden geçiririz" manevrasını önemsememesi de ilginç tabii ki.

Bir de yasa tamamen geçer, bu ticari protestolar Türkiye'de başlarsa sektörümüz de etkilenir mi?, diye merak ediyorum doğrusu.

13 Ekim, 2006 16:43  

Yorum Gönder

<< Home