Cumartesi, Ocak 14, 2006

Anla-miyor baen...

Bu ilanın (ilan olduğunu düşünüyorum yani, olmayabilir tabii ki) dilini çözebilen var mı ? Nece bu ilan ? Esperantonun Türkçe lehçesi filan mu acaba ?? [İlanı,Fotospor gazetesinden kesip saklamışım. Ne yazık ki tarihini not etmemişim ama arka sayfalardan bir ipucuna göre, Rüştü reçber Fenerbahçe'ye yeni transfer olmuş ama sezon sonuna kadar Antalyaspor'da ter dökecekmiş... Fotoğrafında da gencecik görünüyor...]

4 Comments:

Blogger Bülent Şentay said...

HM'nin arşivinden çıkıp gelen Has Medikal ilanını Mehmet Ali Kes imzalamış. Şimdi, bence 1980'li yılların ortalarında yayınlanmış olan bu ENTERESAN ilanla ilgili olarak hiçbir yorum yapmıyor ve 31 Aralık 2004 tarihinde (günümüzden sadece bir yıl önce) Yeni Şafak gazetesinde Mehmet Köpüklü imzasıyla yayınlanmış olan "İKİ MEDİKALCİ TUTUKLANDI" başlıklı bir haberi bilgilerinize sunuyorum:

"SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne değeri düşük protez malzemelerini kaliteli gösterip yüksek fiyattan sattıkları iddiasıyla aranan Has Medikal'in sahibi Mehmet Ali Kes, oğlu Taner Kes ile yeğen Sağlık Medikal'in sahibi Sırrı Dikili gözaltına alındı. Mali Şube'deki işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevkedilen Mehmet Ali Kes ve Sırrı Dikili, mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu. Ayrı operasyon kapsamında gözaltına alınan Tamer Kes ise serbest bırakıldı. Mehmet Ali Kes'in yeğeni Teknik Medikal'in sahibi Bilgin Dikili'nin ise hala firari olduğu öğrenildi. Dikili'nin askerlik işlemleri nedeniyle medikal firmadan ayrıldığı öğrenildi.

Olayla ilgili olarak düzenlenen müfetiş raporunda, Klinik Şefi Doç. Dr. Mustafa Caniklioğlu ve aynı serviste görev yapan 6 doktorun vurgunu şöyle anlatılıyor:

'2. Ortopedi Kliniği'nde ameliyat edilen ve raporumuzda belirtilen hastalar için gerçekte kullanılan malzemeler daha pahalı veya daha fazla sayıda fatura edilerek kurum zarara uğratıldığı anlaşılmıştır. Tüm faturalar klinik şefi Doç. Mustafa Caniklioğlu tarafından onaylanmış, adı geçenin konunun kendisine ilk defa iletildiği 1999'dan beri yapılan bu tür usulsüzlüklere kayıtsız kaldığı, klinik uzmanlarınca kendisine bir dosya hazırlanıp verildiği halde inceleme gereği dahi duymayarak kurum zararının devam etmesine sebebiyet verdiği anlaşılmıştır. Hasta sağlığını tehlikeye atacak markasız protezler kullanmıştır. Canikoğlu'nun 1992 yılından beri söz konusu usulsüzlükleri planlı ve bilinçli davranarak yaptığı anlaşılmıştır.'

Olaydan sonra soruşturma başlatan Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve SSK Yönetimi, Doç. Caniklioğlu'nu klinik şefliği görevinden almış ve Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne gönderilmiş, 6 doktor ve 3 sağlık firması sahibi hakkında yasal işlem başlatılmıştı."

Evet sevgili Ortak Defter'ciler.... Bu haberden anlaşıldığı kadarıyla HASTALARIN PATELLAR TENDONLARI FENA HALDE LEZE EDİLMİŞ!

15 Ocak, 2006 00:00  
Anonymous Adsız said...

Naçizane medikal deneyimimimle bu ilandan anladığım kadarını anlatmaya çalışayım.

Trevira, bildiğim kadarıyla bir dokuma (kumaş) türü. Burada da sözü edilen bizim bildiğimiz anlamıyla "bandaj" reklamı. Patella diz kapağı demektir tıp dilinde. Tendon ise hepimizin bildiği kemik ve kas dokusunu birbirine bağlayan yapılardır. Patellar tendon, diz kapağının ön tarafındaki tendonlardır. Leze etmek yerine "leze olmak" ifadesi daha sık kullanılır tıpta. Çok ayrıntılı anlamını bilmiyorum ama bir organın ya da dokunun içten veya dıştan zedelenmesi anlamına geliyor. Yani patellar tendon, diz kapağı kemiğinde meydana gelen herhangi bir kırıkla leze olabileceği gibi örneğin palpasyon sırasında da (yani elle muayene) leze olabilir. :) Aman tanrım, bakın şu reklam yazarlığı mesleğinin bana ettiğine, altı üstü bir kas gevşetici için çalışmıştım zamanında. Ama yalayıp, yutmuşuz neredeyse tendon meselesini :)

Şaka bir yana, bu ilanı Fotospor gazetesinde yayınlamaları aslında çok başarılı bir mecra seçimi. Üstelik tıbbi malzeme (yani ilaç değil) olduğu için de yasağı masağı yok. Hedef, spor hekimleri ve masörler. Fakat dil konusunda ne deseniz haklısınız sevgili Haluk Mesci. Masörlere ve doktorlara sevimli görünmek adına mı bu kadar medikal bir dil kullanılmış bilemiyorum. Ama medikal de olsa söylenmek istenen çok daha düzgün söylenebilirdi. Off amma ahkam kestim.

Sonuçta ilandaki HAS amcalarımız demek istiyorlar ki;

Ön çapraz bağların tedavisinde bandaj kullanıyorsan bizimkileri kullan. Hastanın diz kapağındaki tendonları zedelemeden tedavi et. Kaş yaparken göz çıkarma :)

15 Ocak, 2006 15:30  
Blogger Haluk Mesci said...

: )
E aşkolsun yani ! Üşenmemiş, oturmuş yazmışsınız !
Evet, reklam yazarı olarak tendonomuza vazife olmayan lezyonları bile evlat edindiğimiz için bendeniz de birazcık çakıyorum bu ilandaki (!) müthiş medikal dili ama, Türkçe düzeyi, reklamcılık düzeyi, grafik düzeyi, üff neresinden tutayım, işte bir canlının beyninin kıvrımları arasında meydana gelen düşük voltajlı elektrik cereyanının sarfıyla yaratıldığı ve bir yerlerde para verilip (verildiyse tabii) yayınlandığı gerçeği karşısında bütün varlığımla perişan oluyorum. Beni, ölene kadar taciz edecek bu ilan. Rüyalarıma girecek. Tanrım, niçin ben böyle şeyler yaratamadım kıskançlığıyla gözlerim açık gideceğim. Durun şuna bir kez daha bakayım, iç çekeyim. İngilizce adresinden gireyim, çerçevenin dışına taşan ambleminde zevkten titreyip, yerleştirme Tao'suna tapınayım, o erişilmez renk uyumundan çıkamayıp piksellerinde yok olayım !

15 Ocak, 2006 21:28  
Anonymous Adsız said...

Beni saf ve basireti bağlanmış bir anımda yakalamışsınız. Üşenmemişim valla. Ben de titremişim belli ki :) Fakat beni en çok sarsan, Has Medikal logo(!)sunun altında bulunan İngilizce yazılmış unvan oldu. Hele o İngilizce'nin içinde gülüm canım "medikal"in Türkçe yazılması heyecanımı daha da artırdı. "Sazan" modeli, saf kızın şaşkın heyecanını harekete geçirmiş bu ilan anlaşılan. herhalde kolay kolay unutamayacağım.

Ay dayanamayacağım özürlerle söylüyorum ki, sizin için de ne büyük talihsizliktir H ve M harflerinden oluşan amblemle(!) karşı karşıya kalmak. Beni bile ateş bastı.

15 Ocak, 2006 23:12  

Yorum Gönder

<< Home